Oricât de interesante și de captivante ar fi aplicațiile dezvoltate, interacțiunea utilizatorului cu mediul VR depinde în mare măsură de oferirea unei soluții ideale în privința navigării și a modalităților de interacționare cu diverse elemente interactive din spațiul virtual. Aflându-se în permanență în căutare de soluții cât mai atractive și intuitive pentru utilizatori, echipa noastră a testat diverse variante de afișare a meniului.
În VR, nu mai e cazul să ne limităm la o suprafață plană pe care să îngrămădim casete cu opțiuni, în speranța că utilizatorul va nimeri unde să dea click. Aceasta rămâne probabil cea mai bună variantă pentru un soft din suita office, pe care îl accesezi din fata monitorului.
Mediul virtual ne oferă însă avantajul navigării în spațiul tridimensional. Putem așadar să concepem soluții cu mult mai interesante si intuitive.
În cazul aplicațiilor dezvoltate, am început prin folosirea unui panou, afișat pe mâna stângă a utilizatorului. Opțiunile urmau să fie accesate prin atingerea casetelor cu ajutorul unei raze laser, produsă de controller-ul din mâna dreaptă.
Am testat de mai multe ori această soluție în VR și am constatat că laserul era mai potrivit pentru a selecta obiecte aflate la distanță. Mâinile utilizatorului erau prea aproape una de cealaltă, iar raza laser era prea scurtă și putea fi eliminată. Afișajul plan, deși intuitiv, nu părea să folosească la maximum posibilitățile oferite de mediul virtual. De ce să ne limităm la o suprafață plană, când avem la dispoziție o zonă mult mai extinsă în care utilizatorul se poate manifesta? Am creat așadar o nouă modalitate de prezentare a meniului.
Varianta dezvoltată apare afișată tot pe brațul stâng, în schimb opțiunile de navigare sunt aranjate circular, ca pe o paletă. Fiecărei opțiuni din meniu îi corespunde un buton și un mic panou ce descrie denumirea acesteia. În mijloc, meniul fiecărei aplicații are dispus un model tridimensional, ce ilustrează vizual conținutul.
Senzația de prezență în mediu virtual a fost astfel mult sporită, efectul vizual tridimensional fiind mai dinamic și spectaculos. Ne simțim nu atât ca utilizatori ai unui software, cât creatorii lumii în care ne aflăm.
Posibilitățile de realizare a meniurilor în VR sunt, desigur, mult mai numeroase, iar gradul de atractivitate, cât și funcționalitatea, depind și de preferințele subiective ale utilizatorilor. Designul experiențelor în VR este încă subiect de cercetare, domeniul însuși fiind încă abia la început, iar acest lucru ne îndeamnă încă să experimentăm posibilitățile disponibile. Experiența și feed-back-ul oferit de către utilizatori vor contribui însă cu adevărat la crearea celor mai bune variante.