fbpx

Cum ne deplasăm în VR

by

Indiferent dacă ne referim la aplicații de VR care ne invită să explorăm anatomia și fiziologia corpului omenesc, sau la cele ce simulează proceduri în cazul instruirii PSI, utilizatorul va trebui să se deplaseze în mediul virtual.

Dintre modalitățile prin care se poate realiza deplasarea, fiecare prezintă anumite avantaje, dar și limitări. Astfel, principalul aspect de care trebuie să ținem cont când stabilim modalitatea cea mai potrivită îl reprezintă dimensiunea spațiului fizic de care dispunem. În VR, ne putem deplasa ca și în realitate, prin mers real, însă această posibilitate, deși e cea mai naturală și îl ferește pe utilizator de senzația de rău de mișcare, limitează deplasarea la spațiul fizic real, care este, de cele mai multe ori, mult mai mic decât spațiul VR.

O variantă acceptabilă din punctul de vedere al spațiului, ar fi glisarea, o modalitate de deplasare pe distanțe mai lungi, în care utilizatorul nu își mișcă picioarele, ci doar acționează un buton pe controller. Această metodă provoacă însă cel mai adesea rău de mișcare, deoarece ochiul percepe mișcarea, dar nu și urechea internă.

Cea mai potrivită metodă de navigare, atât din punct de vedere al distanței ce poate fi parcursă, cât și al confortului fizic al utilizatorului, pe care am implementat-o în aplicațiile dezvoltate, se numește teleportare. Selectăm  zona în care vrem să ajungem, cu ajutorul unui buton de pe controller. În acel moment, o rază laser este emisă, iar la capătul acesteia indicatorul circular  ne ajută să delimităm suprafața exactă pe care urmează să ne teleportăm, în orice punct din interiorul environment-ului. Eliberăm butonul și gata! Am parcurs orice distanță, în câteva secunde.

Senzația este de deplasare instantanee, atenția rămâne îndreptată asupra zonei de interes, utilizatorul rămâne concentrat și poate să fie atent la instrucțiuni și la elementele din mediul virtual.

În condițiile folosirii echipamentelor actuale, ce depind încă de conectarea la computere și la senzori, teleportarea rămâne cea mai eficientă metodă de deplasare în mediul virtual. Răul de mișcare este evitat, spațiul real nu mai constituie o problemă, iar experiența este una plăcută și captivantă pentru utilizator.

Write your message here