fbpx

Cum sună realitatea virtuală?

by

În cazul în care nu ți-ai pus încă niciodată casca de VR, te întrebi probabil dacă experiența aceasta te-ar putea convinge cu adevărat.

De-a lungul timpului, atât cinematografia, cât și industria jocurilor au căutat cele mai inventive modalități de a ne face să credem ceea ce vedem pe ecran, de a ne identifica cu personajele, de a ne transmite emoții, sau cu alte cuvinte, de a ne implica. Regăsim această tendință în publicitate și chiar și în jurnalele de știri ale televiziunilor. Dincolo de puternicul impact al imaginilor, sunetul reprezintă o modalitate uneori mai subtilă, dar cu siguranță la fel de eficientă de a crea emoții, crescându-ne interesul sau chiar accentuând aspecte pe care altfel nu le-am fi remarcat.

Același lucru se întâmplă și în VR. Mai ales că aici percepția nu se oprește la un ecran. După ce ți-ai pus casca, ești scufundat într-o realitate alternativă în care singurele limite sunt cele ale imaginației. Ceea ce noi ne dorim însă este ca tu să ajungi să confunzi imaginația cu realitatea și să te lași pătruns de experiență cu adevărat.

Nu-mi spune că nu te-ai emoționat niciodată auzind primele păsări ciripind într-o zi de primăvară. Ei bine, vei simți la fel când le vei auzi într-o scenă din VR.

Sunetul pașilor pe asfalt, scârțâitul pietrișului sub picioare, un foșnet atunci când atingi o coală de hârtie, sau chiar trosnetele focului sunt modalități prin care ești convins că ai pătruns în scenă cu adevărat.

Un sunet stins, care se pierde în depărtare, îți poate sugera distanța, în timp ce scârțâitul unei uși dintr-un colț întunecat le-ar putea da fiori pe șira spinării chiar și celor mai curajoși dintre noi.

Una e să primești instrucțiuni scrise pe un panou, iar cu totul altceva să auzi și să vezi o persoană care te felicită pentru rezultat.

Orice beneficiu vine însă ca de obicei cu partea sa de provocări. Când introducem sunete în aplicații de VR, trebuie să ținem cont de procesele inconștiente care ne susțin percepția. Creierul interpretează poziția și distanța față de o sursă sonoră, sau anumite obstacole aflate în calea acesteia, în funcție de anumite schimbări extrem de fine ale frecvenței sunetului. De aceea, folosim anumite instrumente pe care Unity ni le pune la dispoziție, cum sunt Audio Spatializer SDK și Audio 3D. Cu ajutorul lor, reusim să redăm acel efect de sunet care se propagă într-un mediu real și te putem face să te simți ca în viața reală.

Cu cât situațiile sunt mai variate, iar aplicațiile pe care le dezvoltăm ating domenii dintre cele mai diverse, sunetele, impreună cu imaginile și posibilitățile de interacțiune contribuie la crearea unor experiențe imersive care te pot convinge cu adevărat.

Te invit să le încerci și să decizi cât de mult te-ar putea ajuta în domeniul de care ești interesat!

Write your message here